середу, 13 червня 2012 р.

Спасо-Преображенська церква в Мошнах

Преображенська церква
Сьогодні ми відвідаємо село Мошни.Селом,власне,воно стало при радянській владі,а до того було волостним містечком Черкаського повіту.Не відкидаючи славну історію Мошен,з якою можна ознайомитись в Вікіпедії,зупинимось на періоді,коли Мошни перейшли в володіння Є.К.Браницької як весільний посаг.Чоловіком її став граф М.С.Воронцов,багата і прогресивна людина.Саме при ньому було прийняте рішення про побудову храму з цегли на місці старого дерев'яного.
Будівництво було розпочато в 1830 році.В ті часи,на відміну від нинішніх,якості будівництва приділяли велику увагу.Першою справою було підготувати матеріал для скріплення цегли.Були викопані три великі ями,в які кинули по дохлій коняці,які потім засипали вапном,залили водою і засипали землею.Існувала технологія,згідно з якою загашене таким чином вапно мало лежати в ямі не менше семи років.
Проектування і будівництво нового храму було доручено італійському архітектору Джорджо Торічеллі,який за час підготування вапна виконував проектні роботи.У власності Воронцових був цегельний завод,який розташовувався біля Городища,тому цеглу для будівництва храму виготовляли саме тут.Цеглу доставляли в Мошни(а це близько 30 км) оригінальним способом.Кріпаків Воронцова розставляли ланцюгом від Городища до Мошен, і вони з рук в руки по ланцюгу передавали цеглу.В процесі будівництва в розчин,яким скріплювали цеглу додавали білки курячих яєць,що надавало будівлі особливої міцності.Дивлячись на розміри церкви,важко уявити,скільки одних лише яєць пішло на будівництво.Тим більше,що приймали лише білки,без жовтків і шкарлупи...
Спроектований храм в стилі,популярного в той час романтизму,а з огляду на те,що проектував його європеєць(а Воронцов не обмежував у фантазіях) набув елементів готики.Церква постала якщо не самою гарною,то самою своєрідною в архітектурі -це точно.
Повністю збудована церква була 1839 року і в 1840 її освятив Київський митрополит Філарет.З тих пір на Канівській дорозі постав храм,не схожий ні на один існуючий.В його архітектурі вдало поєднується барокко й готика,є елементи мусульманської архітектури,присутні також суто слов'янські бані,яких,до речі,не церкві аж 24!
Архітектурні елементи Преображенської церкви використано при будівництві Алупкінського палацу М.С. Воронцова в Криму.
Цікавий факт- точну копію храму Торічеллі пізніше створив у Франції, під Парижем.
Після смерті М.С.Воронцова мошногородищенський маєток відійшов до його сина С.М.Воронцова,який був прихильний до храму,збудованого батьком і виділяв пристойні кошти на його утримання.Саме приньому на дзвінниці було встановлено новий великий дзвін,який в хорошу погоду було чути за 30 км.
Після подій 1917 року почався нступ на храми,але творіння Торічеллі і мошенських майстрів-будівельників виявилося не по зубах партійним активістам.Видно,далась взнаки якість будівництва,бо намагання знищити храм за допомогою трактора і троса ні до чого не привели.Зупинило ж цю руйнівну вакханалію надання церкві в 1926 році статусу архітектурної пам'ятки.
В роки німецької окупації храм зазнав найбільшої наруги-спочатку в ньому було влаштовано концтабір,а пізніше-стайню для коней.Німці виношували план знищення церкви,дзвіницю якої вони розглядали як спостережний об'єкт.Але цьому акту вандалізму завадив наступ радянських частин,також свою роль зіграло те,що велику кількість вибухівки було використано для підриву Святославової вежі і для підриву церкви залишалась мала її кількість.В післявоєнний час ніхто особливо не піклувався церквою,за винятком хіба що настоятеля церкви А.Г.Сидоренка,який багато зробив для відновлення первинного вигляду церкви і її реставрації.Піклувався він нею до самої смерті.Зараз він похований на церковному цвинтарі.
Сьогодні,з якого боку б ви не в'їздили до Мошен, вас зустрічає величний храм з високою стрункою дзвінницею,яку ви побчите набагато раніше,чим шляховий покажчик "Мошни".Особливо красиво храм виглядає в променях вечірнього сонця.

1 коментар:

  1. Я сам родився в с.Мошни і пишаюся нашим святим храмом бо він самий кращий з усіх такий самий храм близнюк є у Франції того самого архітектора Торічеллі в війну німці хотіли її зірвать та вийшло вона була не позубах фашистам і збереглася до наших часів в ній до цих пір проводяця Богослужіння і люди з ближайших сіл їдуть ще з вечора щоб посятить ПАСХУ. От такий у нас Божий храм!!!!

    ВідповістиВидалити