пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Старовинна архітектура Черкас.Перша міністерська чоловіча гімназія


Ця архітектурна споруда височіє в самому центрі нашого древнього міста на високому дніпровському пагорбі над Замковим узвозом.Колись в ній розташовувалась Перша міністерська чоловіча гімназія.Будівництво її тривало з 1880 по 1889 рік.Автором архітектурного проекту гімназії був В.Городецький.Зведено будівлю в стилі модерн з використанням елементів неороманської архітектури.

Декор головного фасаду виявлений майстерно виконаним горизонтальним рустуванням,що створило багату пластику архітектурного оздоблення.Центральний ризаліт декорований рустуванням різного масштабу і форми-заокругленням на рогах ризаліту,клинчастим і напівциркульним на наличниках віконних прорізів.Другий поверх відділяється від третього масивним арочним фризом,виконаним з лекальної цегли і утворюючим могутню пластику. Фриз меншого розміру прикрашає центральну частину споруди.Фасади рівномірно розчленовані по горизонталі і вертикалі.Великі віконні отвори з прямими і напівциркульними перемичками,відповідають нормам освітлення навчальних класів початку 20-го сторіччя.

Спочатку гімназія складалась з двох корпусів-головного,в якому розташовувалася дирекція,кімната викладачів,та навчальні класи для старших гімназистів.Другий корпус був призначений для навчання молодших.З приходом радянської влади в будинку гімназії розміщується черкаська загальноосвітня школа №1.


В 1922-23 роках відбувається реконструкція,в результаті якої головний корпус гімназії отримав новий третій поверх,також було з'єднано між собою обидва корпуси гімназії.В 1985 році двоповерховий корпус було знесено,пізніше на його місці було побудовано новий корпус черкаського музучилища,яке з 1968 року містилось в цій споруді
Черкаське музичне училище імені Гулака-Артемовського
Як бачимо,архітектурні стилі обох будівель зовсім різні і повністю десонують між собою.До того ж новозбудований корпус музучилища ніби ховає за собою будівлю гмназії.
Пано на стіні музучилища,на якому зображено Д.Вишневецького(Байду)
До архітектурного ансамблю гімназії також належала Свято-Причистенська церква,яка була розташована поруч з гімназією,на місці сучасної бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка.ЇЇ знищили в 1961 році.
Геніальні архітектори минулого,до яких ,без сумніву,можна віднести В.Городецького, володіли якимось секретом просторового рішення,яке робить будинок світлим,привабливим і урочистим.Всі ці перераховані якості притаманні будівлі Першої міністерської гімназії,яка була й залишається однією з найкрасивіших архітектурних споруд нашого міста.

Просмотреть Черкаси на карте большего размера

Немає коментарів:

Дописати коментар