пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Старовинна архітектура Черкас.Готель "Слов'янський".

В центрі Черкас,на перехресті вулиць Остафія Дашковича і Хрещатик височіє архітектурна споруда,яка відразу привертає увагу гостей нашого міста.Це будівля колишнього готелю "Слов'янський".
Будинок побудований наприкінці 19-го сторіччя за проектом В.Городецького в стилі постромантичної готики з використанням елементів модерну,класицизму та середньовічної східної архітектури.Замовником готелю "Слов'янський" був підприємець Скорина.Будинок займав проміжне місце між спорудами великого і дрібного масштабу,розташованими поруч,а своєю незвичною навіть для тих часів архітектурою виділявся поміж іншими будівлями тодішніх Черкас.
Неповторного романтичного образу споруді надає архітектурний декор в вигляді арочних фризів в віконних нішах та виразна стрільчаста архітектурна фриза з важками.Цей образ підсилює силуетне рішення центрального наріжного об'єму,де вершини мінаретів і гострі шпилі ніби вартують стрімко зведений шпиль головної вежі.
В об'ємно-просторовій композиції архітектурної споруди готелю переважає вертикальне членування,характерне для готичної архітектури.Стіни щедро оздоблено пілястрами і гранчастими колонами,які спускаються донизу від мінаретів.Цей загальний ритм підсилений вузькими віконними прорізями.
Центральні частини фасадів прикрашені балконами.
Балкон,який виходить на вулицю О.Дашковича має вигляд широкої відкритої тераси,яка підпирається чавунними колонами,виготовленими,до речі,місцевим ливарним заводом.
Якщо зовнішнє оформлення дійшло до нас з незначними змінами,то цього не можна сказати про внутрішню частину будинку.Після реконструкції арочні перекриття поверхів замінені на плоскі,змінена система внутрішнього планування будинку.В залі на першому поверсі зберігся ліпний декор карнизів,розетка,капітелі квадратних колон.Металеві сходи,які ведуть на другий поверх, прикрашені ажурним рослинним візерунком.
З зовнішньої ж,вуличної частини будинок нагадує казковий палац.Враження це підсилюють ліпні арабескові композиції.
В той час,як готель розміщувався на другому поверсі,на першому знаходилась кондитерська "Константинополь" і магазин годинників І.Зейгера.Після жовтневих подій 1917 року в будинку розміщувався готель "Дніпро",кафе,нотаріальна контора та ще деякі установи.
До 1986 року проводились лише незначні ремонтні роботи в середині будинку.Доремонтувалися до того,що від казкового палацу залишилися одні стіни,які вже були аварійними.Міські керманичі обговорювали навіть питання знесення будівлі як аварійної.Ситуацію виправило те,що цю,фактично руїну,придбав "Укрсоцбанк",який своїм коштом і провів реставрацію.Зараз будинок є пам'яткою архітектури 2-ї категорії і перебуває на обліку держави.Віднедавна знову проводиться чергова реставрація цієї чудової архітектурної споруди.

Немає коментарів:

Дописати коментар