пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Маєток Закревських в Березовій Рудці

Про Березову Рудку не писав,мабуть,тільки лінивий,або той,хто не знає про її існування.Зважаючи на засилля інформації про неї в інтернеті,я довго не зважувався на написання цього фотозвіту,бо куди цікавіше писати про речі, менш відомі широкому загалу,ніж повторювати багато раз написане іншими.Але,поспілкувавшись з людьми,які,хоч і подорожують немало,але зовсім нічого не знають про цю цікавинку Полтавщини,вирішив-таки цей фотозвіт написати.Можливо комусь і придасться.

Березова Рудка-звичайне село в Пирятинському районі Полтавської області,розташоване на річці Перевід.Засноване воно в 1717 році гетьманом Іваном Скоропадським,який придбав ці землі у Пирятинської козацької сотні.Втім,у власності Скоропадських маєток перебуває недовго.Після смерті гетьмана у його нащадків ці землі в 1752 році купує генеральний бунчужний Війська Запорізького Йосип Лук'янович Закревський.Саме він і поклав початок володінню Закревських Березовою Рудкою,яке тривало не багато не мало п'ять поколінь поспіль.Родинний палац Закревських,який постав посеред красивого парку,був збудований в 1838 році за проектом місцевого архітектора Євгена Червінського в стилі необароко.
Центральна алея,яка веде до колишнього маєтку Закревських.
Ще при в'їзді в центр села в око туриста впадає красива біла огорожа, якою обнесений колишній маєток Закревських, з вдало вписаною в неї альтанкою.
Ідея створення садибного комплексу належить сину Йосипа Лук'яновича Закревського – Григорію Йосиповичу. Він обіймав посаду маршалка Київського намісництва, в яке входило 11 повітів. Тому просторий і красивий маєток був необхідний не скільки йому особисто, скільки для дворянських зібрань, які часто відбувались в Березовій Рудці.Григорій Йосипович розбив парк та розпочав будівництво садиби в південній, а згодом у східній частині Березової Рудки.Продовжували будівництво його сини Олексій та Василь, пізніше будівництво завершив син Олексія Григоровича – Платон Олексійович Закревський. Завершував оздоблювати маєток син Платона Олексійовича – Гнат Платонович. Територія садиби займає досить пристойну площу- близько 100 га.
Вигляд палацу з боку парку.
Зразу кидається в очі,що парковий фасад декорований значно пишніше,ніж парадний.
До комплексу садиби входять лівий і правий флігелі,в одному з яких зараз розташований Березоворудський краєзнавчий музей,а в іншому-адміністративний корпус Березоворудського аграрного технікуму,який нині має "прописку" в екс-маєтку Закревських.Остання згадана установа,очевидно,і проводить реставраційні заходи щодо цього архітектурного ансамблю.
Як я вже говорив,палац оточений красивим навіть зараз парком,який має тихі тінисті алеї,фруктовий сад,насадження екзотичних рослин.Єдине,що хотілося б додати,так це те,що нинішні "квартир'єри" садиби могли б все-таки парк підтримувати в кращому стані.Думається,що статус аграріїв до цього зобов'язує...
Платан західний
В центрі парку перед палацом встановлено пам'ятник Т.Г.Шевченку на честь його перебування в маєтку Закревських
Але не палац і навіть не парк являють собою найголовнішу цікавинку Березової Рудки.Нею ,безперечно є єгипетська піраміда.
Ні,поховання єгипетських фараонів в Березовій Рудці археологи не знаходили.Цю піраміду збудував Гнат Закревський,який тривалий час був послом Російської імперії в Єгипті.Закоханість його в давньоєгипетську культуру була такою сильною,що він наказав збудувати каплицю над могилами своїх батька і матері-Платона і Ганни Закревських-в вигляді єгипетської піраміди.Збудована каплиця була за всіма правилами пірамідобудування.Вона має чотири боки, ребра граней чітко орієнтовані за сторонами світу.Складається з надземного і підземного ярусів. Довжина основи 7 метрів,висота трохи менше 10 метрів. Збудована з обтесаного граніту та місцевої цегли, зовні поштукатурена з нанесенням візерунку,що імітує камінь.
Вхід в каплицю влаштований з південного боку.У внутрішні приміщення піраміди-каплиці ведуть ажурні металеві ковані двері, виготовлені місцевими ковалями.
А в двох протилежних гранях прорізані прямокутні видовжені вікна з ажурними металевими решітками. Над входом піраміду прикрашав родинний герб і хрест. Зовні піраміда була обнесена ажурною металевою огорожею, біля неї стояла скульптура ангела. Всередині каплицю прикрашали фрески та розписи на релігійну тематику, спокій небіжчиків охороняла статуя богині-охоронниці Ізіди,дуже давня,створена в другому тисячолітті до нашої ери.
Після смерті від серцевого нападу Гнат Закревський теж був похований в склепі піраміди поруч з тілами батьків...
Такий вигляд піраміда мала до приходу радянської влади.Фото позичив тут
Більшовики спаплюжили унікальну усипальницю, понівечили фрески і письмена, відбили і викинули голову богині Ізіді, витягли останки небіжчиків з цинкових домовин і викинули їх у рівчак біля сільського цвинтаря. Місцеві селяни,які мали більше уявлення про порядність,чим представники нової влади,перепоховали прах Закревських в непримітному місці на цвинтарі.. Згодом, вже у повоєнний час, цей витвір архітектури переобладнали під склад молокозаводу,бо молоко завдяки ефекту піраміди чи то просто холоду підземного склепу довго зберігалось. У 80-х роках у зв’язку із запланованим будівництвом будинку культури, піраміду, яка,за уявленнями дипломованих архітекторів, не вписувалася в архітектурний вигляд села, було вирішено знести, але вона виявилася настільки міцною, що її не подужала і найпотужніша техніка.Далося взнаки те,що основою для розчину були яєчні білки та кров молодих тварин. Тож ця піраміда,хоч і виглядає непрезентабельно,має всі шанси простояти не менше часу,ніж славнозвісні єгипетські піраміди...


Переглянути більшу мапу

Немає коментарів:

Дописати коментар