пʼятницю, 11 травня 2012 р.

Прогулянка під золотоніськими каштанами

Місто Золотоноша знаходиться в Черкаській області,на лівому березі Дніпра.Це районний центр і місто обласного підпорядкування.Історики не один рік ламають списи,сперечаючись про походження такої милозвучної назви міста.Адже існують різні версії її походження.
Згідно з однією з них, у другій чверті XVII ст. Золотоноша була замком князя Яреми Вишневецького і місцем збору податків, сплачуваних з його величезного феодального володіння - так званої "Вишневеччини". Зосередження в місті податків - золотих грошей - нібито й стало підставою назвати його Золотоношею, тобто "золотою ношею". Проте, як свідчать писемні згадки, таке твердження історично не вірне, бо Вишневецький прибув на Лівобережжя на початку 30-х років XVII ст., а назва міста з коренем "золот" існувала вже 60 років до того.
За другою легендою, черкаські козаки надбане "вогнем і мечем" золото складали в непрохідних, болотяних заводях річки Золотоноші.
Третя легенда пов'язує назву міста з подіями часів монголо-татарського іга. Татарська флотилія, навантажена золотом, зібраним з підвладного люду, поверталася до Криму. Здійнялась буря,яка погубила човни і скарби. Коли ж стихія вгамувалася, хвилі почали прибивати до берега золоті речі. Сталося це на місці виникнення Золотоноші. Через те,нібито,річку і назвали Золотоношею.
На думку ж науковців,все набагато прозаїчніше(ну такі вже науковці непоетичні люди!). Вони виявили,що берег і дно річки містять мінеральні вкрапления слюди, яка на сонці відблискує золотом.З цього науковці роблять висновок,що річка,а відтак і місто зобов'язане своїй назві не скарбам,які потрапляли через замок в скарбницю князя,а саме цим золотавим відблискам в маленькій річечці.Ніби-то саме вони і дали підставу для назви річки,а потім і міста.Яка з цих версій найбільш правдива-сказати не можу,бо вкраплень слюди я особисто не спостерігав. В часи козаччини в місті знаходилася козацька фортеця,яка містилась на острові,була обнесена валом і мала два підйомні мости.Прикро говорити про це все в минулому часі,бо від тієї фортеці залишилась лише згадка.Натомість в містечку збереглося чимало цікавих архітектурних споруд початку 20-го сторіччя.Більшість з них розташована в самому центрі містечка.Тож і нашу екскурсію Золотоношею ми почнемо саме звідси.
Колишня земська управа.Нині тут розташовується райрада та райадміністрація.
Колишня єврейська синагога,побудована в 19-му столітті.
Будівля колишнього повітового театру.Нині тут міститься міський будинок культури.
Про повітовий театр хочеться сказати більше.Театр у місті було організовано у 1897 році. На його сцені виступало немало талановитих діячів мистецтв,серед яких Марія Заньковецька,Панас Саксаганський,Наталя Ужвій,також часто гастролювала тут хорова капела Миколи Лисенка. У 1910 році було зведено будівлю театру, яку ми бачимо на фото.
Зовсім недалеко від будинку культури,можна оглянути будівлю колишньої чоловічої гімназії.Тепер тут палац дитячої та юнацької творчості.
Від цієї будівлі рукою подати до сучасної школи залізничників.
Збудована ще в 1902 році,в час 2-ї світової війни ця будівля сильно постраждала від пожежі і була відновлена вже в мирний час.Мабуть,саме тоді її й обклали кахляною плиткою.
Поруч знаходиться будівля місцевого краєзнавчого музею,якому присвоєне ім'я місцевого краєзнавця М.Ф.Пономаренка.
На вулиці Шевченка,яка,як і в багатьох містах є центральною,міститься ще декілька старовинних будинків.Деякі з них більш-менш доведені до ладу,хоч і не за канонами реставрації
Інші ж просто потихеньку розвалюються
Ще декілька будинків старої забудови.Правда,дещо спотворених рекламою і різними вивісками.
Ще однією атракцією міста є його водна артерія-річка Золотоношка.Правда,атракція ця,з огляду на екологічний стан річки,є дуже сумнівною.
Перебуваючи в Золотоноші,цікаво оглянути корпуси ЛГЗ "Златогор".Збудовані в стилі модерн,вони виглядають досить ефектно.
Недалеко розташований пам'ятник Т.Г.Шевченку.
Танк,який встановлений,мабуть,в кожному райцентрі
Далі можна оглянути меморіальний парк
Монумент вічної слави
Пам'ятник воїнам-афганцям
Пам'ятник героям Чорнобиля
Пам'ятник Д.П.Неверовському,уродженцю Золотоніщини,герою російсько-французької війни 1812 року
Головною ж атракцією міста безперечно виступає Успенський собор-окраса Золотоноші
Але про нього-в наступних випусках журналу...

Немає коментарів:

Дописати коментар