середу, 13 червня 2012 р.

Мандрівка до Мліїва і не тільки

Користуючись тим,що на вулиці дощ,і плани на вихідний порушені,вирішив написати про свою минулорічну подорож до Мліїва.З огляду на те,що в Мліїві цікавинок для огляду не так багато,вирішив їхати з Черкас через Смілу-Городище,щоб трохи урізноманітнити програму.
Перша цікавинка чекає нас вже в селі Теклине Смілянського району.Це млин,побудований в 1907 році і не так давно відреставрований.
Млин чудово вписується в навколишній пейзаж,доповнюючи його.
Можна зайти всередину і переконатися,що млин повністю діючий,достатньо лише розблокувати механізм і зорієнтувати вітряк відносно вітру.
Далі шлях пролягає до міста Городище,в центрі якого нас зустрічає ошатна Михайлівська церква,збудвана на замовлення власника Мошно-Городищенського маєтку графа Воронцова архітектором Д.Торічеллі,який трохи раніше спроектував і збудував Преображенську церкву в Мошнах.
Від Городища до Мліїва-рукою подати.Власне,мене цікавив Платонів хутір,де колись розташовувалась родинна садиба вчених-помологів і меценатів Симеренків.Зараз тут розташований інститут помології ім.Л.П.Симеренка,який разом з Михайлівською церквою Городища і родинною церквою Симеренків входять до туристичного маршруту "Золота підкова Черкащини"

Тут в 1860 році Т.Г.Шевченко отримав від Платона Симеренка,батька видатного помолога,кошти на видання "Кобзаря".
На території садиби інституту розкинувся чудовий парк,прохолодою якого так приємно скористатись в літню спеку.
Також,як я вже казав,в Мліїві збереглася і стараннями екс-губернатора Черкащини О.Черевка відреставрована родинна церква Симеренків.
Приємно,що при реставрації церкви не використовували ультрасучасні будівельно-оздоблювальні матеріали .Церква відноситься до Київського патріархату.Для порівняння-Московська церква в тому ж Мліїві
Ще трохи поблукавши околицями Мліїва і не маючи змоги,з огляду на суботу(країна маразмів!) потрапити до музею Симеренків,прямую в бік села Ірдинь.Тут на місцях покинутих торф'яних розробок утворились великі озера з чудовим видом на Мошногірський кряж,які язик не повертається назвати болотом.
Намилувавшись озерами і поговоривши з рибалками,їду в бік села Дубіївка.Не доїжджаючи села з лівого боку розташований об'єкт,на який варто звернути увагу.
В селі Дубіївка зустрічаємо ще одну цікавинку "з цієї серії".
В Дубіївці моя мандрівка закінчується.Залишилися якісь 20 км до Черкас.Куди проляже нова мандрівка?Час покаже...

Немає коментарів:

Дописати коментар