середу, 28 серпня 2013 р.

До історії Свято-Троїцької церкви в Черкасах

Рідко хто з черкащан та гостей нашого міста,дивлячись з розташованого на горі парку ім. Богдана Хмельницького на сквер Долина Троянд,який розкинувся під горою,може собі уявити,що менше чотирьох століть тому тут,на території старого Черкаського Подолу стояла церква.Дерев'яна козацька церква Святої Трійці,в якій черкаські лицарі-козаки, готуючись до походів на Крим і Стамбул,відправляли напутню службу.Церква ця була збудована на місці більш давньої,теж козацької церкви приблизно в 70-х роках 17-го століття і,як стверджують архівні джерела,була витвором мистецтва дерев'яної церковної архітектури Середнього Подніпров'я.Зведена церква була з благословення тодішнього київського митрополита Йосипа Нелюбовича-Тукальського і ним же була освячена.
Вид на Долину Троянд.Десь тут,ймовірно,стояла дерев'яна церква.
Цей храм майже сто років слугував людям, а коли став руйнуватися, був розібраний, і на його місці 1745 року з'явився новий храм,також дерев'яний, але споруджений вже в бароковому стилі.Ця будівля перестояла третій розділ Польщі,після якого всі правобережні землі відійшли до Російської імперії.Наприкінці ХVIII ст. Черкаси стають повітовим містомі і всі будівлі тодішнього містоуправління,які,як і церква,розташовувались на Подолі, були переведені з Подолу на замчище (тепер сквер ім. Б. Хмельницького).До середини ХІХ ст. Свято-Троїцька церква сильно руйнується,тим не менш продовжує слугувати мешканцям Подолу і Митниці.
Панорама Дніпра

Вирішивши збудувати нову церкву, міська управа місце для неї обрала не на Подолі,а в горішній частині міста, на замчищі,тобто на місці,де колись гіпотетично розташовувався старовинний міський замок. 31 травня 1862 року на цьому місці почалося спорудження кам'яної будівлі церкви Святої Трійці . Її будівництво обійшлося міській думі в чотири тисячі рублів сріблом, інші витрати взяли на себе миряни.У 1864 році Свято-Троїцьку церкву освятив київський митрополит Арсеній.
Троїцька церква.Стара листівка
Раз я вже згадав про замчище,то варто зробити невелике уточнення.В Черкасах в різні часи існували три замки.Перший замок(1392-1402рр) розташовувався на території сучасного скверу Б.Хмельницького.Другий (1490-ті роки) був зведений на місці теперішнього готелю "Черкаси".Третій,зведений в 1549-1552 рр,майже повністю повторював розташування першого.Але "народна історіографія" вперто ототожнює місце розташування Черкаського замку з місцем,де й була збудована кам'яна церква.В свою чергу історики стверджують,що замку на місці будівлі церкви не існувало,існувало лише резервне укріплення,реконструйоване в 18-тому столітті під господарські споруди.Залишається лише сумувати,що тісна забудова міста не дозволяє провести грунтовні археологічні дослідження.Як і про те,що коштів на ті дослідження традиційно нема.
Діарама Черкаського замку в Черкаському обласному краєзнавчому музеї.Фото з Вікіпедії.
Замковий узвіз.Той випадок,коли назва досить красномовна.
Але повернімося до Троїцької церкви.Храм цей мав неабияке значення в житті міста.З 1861 року при ньому діяла двокласна церковно-парафіяльна школа.Вулицю,яка вела до храму було названо Троїцькою і її відразу облюбувало для приватної забудови черкаське купецтво.Не дивлячись на це,вулиця,яка не мала бруківки,зустрічала богомольців влітку клубами куряви,а восени непролазною багнюкою.На цій же вулиці ще на початку століття була збудована і двоповерхова єврейська синагога,яку пізніше доповнили третім поверхом.
Єврейська синагога.Сучасний вигляд.
На подвір'ї Троїцької церкви був цвинтар,на якому ховали священників та членів їх родин.Церква мала 76 десятин орної землі та сіножатей. Жовтневий переворот храм пережив відносно спокійно.Біди почалися в 1933 році,коли церкву пограбували і понівечили представники нової влади.Невдовзі церква була офіційно закрита.Службу було відновлено під час німецької окупації в 1941-му році і не припинялась вона до 1960-го року,в якому храм знову закрили.
Втрачено цю архітектурну пам'ятку було в 1965-му році,коли було заплановано будівництво Пагорбу Слави.Тоді церкву,яка за тодішніми уявленнями не вписувалась в новий архітектурний ансамбль,було висаджено в повітря... При будівництві Пагорбу Слави,яке велося авральними методми,звичайно ж не було досліджено місцевість археолгами,а,враховуючи її нинішній статус,навряд чи колись вона буде досліджена...
Пагорб Слави
Вид на Дніпро з Пагорбу Слави
Вулицю Троїцьку було перейменовано на вулицю Слави.На підступах до Пагорбу було збудовано новий краєзнавчий музей.Чомусь цю будівлю називають витвором мистецтва,архітектурним дивом...Не знаю,судіть самі.А те що зпроектована вона під музей чудово-факт незаперечний.Та й музей є вельми цікавим,рекомендую для відвідувавння.
А що ж Троїцька церква?ЇЇ історія на цьому не закінчується!Нова Троїцька церква,а зараз це Свято-Троїцький кафедральний собор Черкаської єпархії УПЦ КП,почала будуватися наприкінці 1980-х років неподалік від місця зруйнованого храму.Зараз собор беззаперечно є однією з головних архітектурних прикрас нашого древнього міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар