середу, 28 серпня 2013 р.

Старовинна архітектура Черкас.Будинок Майбороди

В Черкасах,на розі бульвару Шевченка і вулиці Пастерівської стоїть оригінальний одноповерховий будинок, який споруджено в 1905-1910 рр. багатим місцевим грабарем Майбородою.Саме на початок 20-го століття припав пік розвитку будівельної техніки,технологій,нових будівельних матеріалів.Все це зумовило розвиток архітектури в Черкасах.Основним замовником на будівництво архітектурних споруд була місцева буржуазія,яка,підкорюючись неписаному правилу конкуренції,вимагала від найманих архітекторів побудову саме таких будинків,які б своїм виглядом звеличували і підносили особу власника,свідчили про його статус в суспільстві і фінансовий стан.Саме до таких будинків належить будинок грабаря Майбороди,про який піде сьогодні мова.
Центральна вулиця Черкас-бульвар Шевченка мав таку назву не завжди.Відомо, що з кінця XIX ст. до 1911 р. ця вулиця звалась Старочигиринською(бо відкривала шлях на Чигирин), а в 1911 р за ініціативою міської управи була переіменована на честь "царя-визволителя" Олександра II і стала зватися Олександрівською.В ті часи ця вулиця,хоч і мала таку гучну назву, мало чим відрізнялась від інших черкаських вулиць, була такою ж брудною і необлагородженою, після дощів потопала в багнюці, а влітку вітер здіймав над нею пилюку. Тільки її центральна частина була замощена бруківкою і обсаджена деревами.А відмінність від інших вулиць полягала в наявності великої кількості кам'яних особняків багатих міщан, які ховались у тінистих садках. Тут, як правило, проживали промисловці, чиновники, купці, лікарі, учителі. Забудова вулиці кам'яними будинками розпочалась на початку XX ст.Саме тоді й звів свій особняк черкаський підприємець-грабар А.Майборода.Слід додати,що розробку проекту будинку було довірено місцевому архітектору Георгію Філоферо.
У володінні родини Майбородів знаходилась земельна ділянка від сучасної вулиці Пастерівської до Чорного Яру(а це не багато не мало два квартали),де й спорудили декілька житлових будинків,які й здавали в оренду.
Особняк був побудований в стилі неокласицизму з використанням архітектурних форм і декоративних елементів ренесансу, і ампіру і по праву належить до найкращих елітних особняків Черкас початку 20-го століття.Він цегляний,на кам'яному фундаменті,в плані прямокутний,покритий залізом.Цоколь облицьовано колотим гранітом.Стіни потиньковані,а в деяких місцях художній ефект досягається за допомогою лицьової кладки цегли під розшивку швів,виконаною з високою технічною майстерністю.Центральний і бічні портали увінчані складними фронтонами.Центральний фронтон має два яруси.Перший ярус має композицію картуша,флакованого крилатими левами.
Цікавий вигляд мають підвіконні композиції в нішах-балясини у вигляді ваз із амфорою в центрі
В сучасному інтер'єрі будівлі збереглися старі фільовані двері,автентична столярка вікон,в середині залишилась паркетна підлога.
Сам власник довго в будинку не проживав, і через деякий час здає його в оренду жіночому училищу. Після революції родина Майбородів повертається у свій будинок, але краще б вони не повертались. У 1921 р. будинок був пограбований, а власника і його дружину – вбито. Згодом у будинку було влаштовано дитячий садок, а пізніше санепідемстанцію, яка розміщується тут і нині.
Вхід в установу з двору
В дворі санстанції
Колишні стайні.Тепер тут офісні приміщення.

1 коментар: